Mosna Eco Museum

Mosna Eco Museum Tour

Casei traditionala saseasca

la nr.447 Este vechea gradinita comunala (datata la 1887) situata in centrul localitatii este propusa pentru Centrul de Informatii turistice-muzeu al mestesugurilor locale.Este propietatea Scolii L. Roth Mosna si in curs de reabilitare si restaurare. Moara comunala Au existat mai multe mori, iar in 1906 s-a dat in folosinta prima moara cu motor pe benzina, situata in vatra satului; in 1945 se construieste" moara de ciocane", ce functioneaza si azi, dar in conditii neperformante. In 1977 se demoleaza moara de apa.Moara actuala este de tip traditional actionata electric, cu pietre de moara (achizitionate- -din Franta).Moara apartine Primariei comunei Mosna si este administrata de d-l Mihai Suciu.

Gospodarie cu sura in fata la nr.215 Paralel cu strada principala se afla o strada inedita cu un front de gospodarii care au o structura arhitecturala atipica, in sensul ca anexele nu sunt in spatele casei ci sunt amplasate in fata.Din cauza conformatiei solului si a apei freatice sa preferat construirea casei la bazele colinei si amplasarea surei spre strada.La nr.215 se poate vizita o astfel de casa atipica datata din 1895 si care a fost locuita de preot.Actual propietyar Romulus Popa a cumparat casa in 1990 de la Hermann Schneider. Propietarul practica agricultura si produce trei tipuri de miere; de salcam,de tei cu flori(poliflora cu tei) si poliflora.

Gospodarie cu sura in fata la nr. 206 Propietarii Romulus si Eugenia Deac au cumparat casa de la Hans Schneider.Casa este bconstruita la 1724, ca in multe gospodarii din mediul rural exista anexata casei si o mica ferma ecologica pentru asigurartea produselor necesare consumului familiei. Din gradina din spatele casei se poate admira o panorama deosebita a bisericii fortificate.

Ferma- gospodaria traditionala
Formele gospodariei traditionale par sa se fi cristalizat in Mosna cindva intre secolele XVI-XVIII la sasi, si in secolele XVIII-XIX la romani. La strada, datorita naturii parcelarul;ui si a unor functii de reprezentare sociala, devenite cutume, se afla intotdeauna casa. Exceptie fac cele 24 de gospodarii care au surile dispuse la strada, datorita apei freatice aflate la suprafata. In continuare sau in opozitie casei se afla casuta, conia sau bucataria de vara(Sommerkuke), anexa care a preluat din activitatile poluante ale casei,precum si functia de locuinta bpentru batrani.Sura este constructia impunatoare, care depaseste ca volum, elevatie si suprafata casa. Parcela avea o organizare tripartita, curtea fiind separata, spatiul uman spre strada,cotele si grajdurile in curtea a doua("curtea gainii"),precum si gradina ,care este principala sursa de zaezavat a familiei.

Biserica evanghelica fortificata
La sfarsitul secolului XIV se construieste biserica Sf . Maria, ca bazilica gotica trinavata.Andreas Lapicida din Sibiu conduce lucrarile de reconstruire a biserici intre 1480-1486. Este o biserica -hala, cu trei nave,separate de patru perechi de stalpi.La sud si nord sunt doua turnuri neterminate,iar in axul fatadei vestice se afla un puternic turn clopotnita, cu pronuntate caracteristici de fortificatie. In turnul Biserici Evanghelice se gaseste un clopot datand din secolul XV cu inscriptia " OREX GLORIE VEHI CUM PACE" clopotul spanzuratorii, care se tragea cin aveau loc astfel de executii in sat.Turnul slaninii, turn unde locuitorii isi puneau la pastrare slaninile in comun.

 

Bisericile romanesti
Cele doua biserici romenesti, cu influente ale barocului tarziu, completeaza peisajulk urban cu elemente de arhitectura religioasa.Acestea au fost construite abia la jumatatea secolului al XIX-lea, in locul unei biserici de lemn. Biserica greco-catolica este o replica la prima,mai restransa ca dimensiuni.Ambele biserici pastreaza tamplaria originala.

Hosted by Temelco Computer Services by moonster.net